Zmeny v hotelierstve si za 20 rokov vyžiadali vyššiu kvalitu

10.01.2014 Bratislava

Bratislava 10. januára (TASR) - Hotelierstvo na Slovensku prešlo za posledných 20 rokov mnohými zmenami. Tie so sebou priniesli podľa generálneho sekretára Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR Mareka Harbuľáka napríklad rozšírenie ponuky ubytovacích služieb, tiež požiadavky na vyššiu kvalitu či lepšiu jazykovú zdatnosť personálu.

"Slovensko sa otvorilo svetu, vytvorili sa nám možnosti pritiahnuť sem návštevníkov z krajín, ktoré nás v minulosti z rôznych dôvodov nenavštevovali," priblížil Harbuľák pre TASR. Okrem toho prišli na Slovensko aj svetové hotelové siete, ktoré tu otvorili hotely svojich značiek. "Aj ich pričinením došlo k výraznému posunu v kvalite poskytovaných služieb," opísal Harbuľák. Súčasne sa podľa jeho slov investovalo, či už do vybudovania nových kapacít, alebo do infraštruktúry.

"Otvorenie hraníc, intenzita cestovania a dostupnosť leteckej prepravy priniesla na druhej strane aj vyššiu konkurenciu," doplnil generálny sekretár ZHR SR. Toto zároveň ovplyvňuje aj domáce obyvateľstvo, ktoré chce viac spoznávať iné krajiny a svoje peniaze už nemíňa len "doma", ale investuje ich aj do zahraničných dovoleniek.

Zároveň tým, že aj Slováci majú možnosť cestovať po celom svete, objavujú kvalitu služieb, ktorú ponúkajú hotelieri v iných krajinách. Následne ju požadujú od domácich hotelierov. "Sú oveľa náročnejší na kvalitu a komfort, ale aj na ponuku doplnkových služieb," zhodnotil Harbuľák.
 

Vyberte región